Случаят със Сидеров: Какви трябва да бъдат лидерите на XXI век?

Темата "Сидеров" и темата лидерство не бива да се смесват, смята Максим Бехар

28.10.2015 | 12:40 Редактор: Ирина Георгиева
Случаят със Сидеров: Какви трябва да бъдат лидерите на XXI век?

"Лидерството не е титли, позиции и доклади. То е един живот, който влияе на друг. Когато става дума за най-добрите лидери, хората не забелязват присъствието им. Първата отговорност на лидера е да определи реалността, а последната да благодари. Между двете той е просто слуга. Предизвикателството пред лидера е да бъде силен, без да е груб; учтив, без да е слаб; дързък, без да е насилник; предпазлив, без да е мързелив; смирен, без да е плах; горд, без да е арогантен; с чувство за хумор, без да изглупява."

Велики мисли на велики хора, които ни провокираха да поставим акцент върху темата – Какви трябва да бъдат лидерите в XXI век? Има ли дефицит на водачи? Нужна ли е нова визия? Това са само част от въпросите, които екипът на предаването Днес зададе на събеседниците си.

Дебатът, който се разгоря около поредния скандал "Сидеров" също повдигна редица въпроси. Като например – трябва ли един партиен лидер да има имунитет? В предаването Днес  Десислава Атанасова (ГЕРБ) коментира, че ГЕРБ са за отпадане на чл. 70 от Конституцията. 

"Това е цирк, колонада, но трябва да спре днес. Одобрявам действията на МВР и на министър Бъчварова, но са закъснели. Волен Сидеров е маргинал, клоун. Искам да призова за оставка на ЦИК. Имунитетът на Волен трябва да бъде отнет." - сподели музикантът Виктор Стоянов и допълни, че според него "новият лидер не трябва да е популист. През 90-те бяхме запалени от една идея, беше по-лесно за лидерите."

"Нелепа, ужасяваща ситуация, вероломно нападение върху младостта и свободата. Лидерството е толерантност. Грижа за по-слабите. Деянията на Сидеров са нарушаване на националната сигурност." - коментира актьорът Камен Воденичаров, един от участниците в протеста на студентите от НАТФИЗ срещу Волен Сидеров.

"Нашите лидери се движат след събитията." - допълни Воденичаров. 

"Свеждаме лидерството до харизма и външност. По-важни са действията." - подчерта политологът Даниел Стефанов.

Няма феномен на масово потъпкване на задълженията на политици или депутати, смята Стефанов. Според него не трябва заради един политик да се променя Конституцията. 

На свой ред Петромир Кънчев от "Правосъдие за всеки" коментира, че "вотът на хората на изборите е подменен. Действията на Волен Сидеров са търсен PR, затъмнение на по-важните въпроси."

"Темата "Сидеров" и темата лидерство не бива да се смесват. Националистичните лидери разчитат на скандала, на хулиганската проява. Имунитет е остаряло понятие. Политиката отслабва и влиза в сянка. След 10-15 години политическите партии в този им вид ще изчезнат. Идеите умряха, идеологиите умряха. В наши дни трябва да се оценява икономическата политика." - сподели президент на Световната PR организация Максим Бехар

"Светът е във водовъртеж, липсва линия, морал. Естеството на политиката се промени. Идеалният лидер трябва да има моралната честност на Ганди, визията на Мандела и куража на Чърчил." - коментира журналистът и бивш дипломат Енчо Господинов

Докато депутатите в България със зъби и нокти бранят имунитета си, техните колеги от Словакия се съблякоха голи в подкрепа на инициативата да се орежат правомощията на народните представители и на висшите чиновници.

Румънският Конституционен съд реши, че "супер имунитет" на депутатите противоречи на основния закон. През лятото на 2015г. парламентът на северната ни съседка отхвърли молба на антикорупционни прокурори да се отнеме имунитетът на премиера Виктор Понта. Засега той е недосегаем, но Румъния разчиства: в страната почти не минава ден без нови обвинения в корупция - срещу политици, съдии, медийни магнати, бизнесмени. Северната ни съседка се променя, а за това принос има и новият й държавен лидер – Клаус Йоханис. 

Владимир Путин е най-добрият световен лидер. Това признание дойде не от къде да е, а от САЩ. Защо и кой го изрече? Има ли криза на лидери в Америка?

80-те и 90-те са десетилетията, които промениха света. Кои лидери останаха в историята? 

Чуйте всичко това в следващото видео: