fallback

Парно, въглища или дърва?

Синоптиците обещават мека зима, но градусите вече тръгнаха надолу и отоплителният сезон започна

21.10.2015 | 12:43 Автор: Ирина Георгиева

Синоптиците обещават мека зима, но градусите вече тръгнаха надолу и отоплителният сезон започна. В очакване на високите сметки за ток и парно, все повече хора се питат кое е по-изгодно. Данни на ЕС, цитирани от BBC, показват, че 47% от българите не могат да си позволят да отопляват ефективно домовете си, а 28% не успяват да си плащат сметките навреме. Подобни главоболия имат жителите на Литва, Кипър, Португалия и Гърция.

Как да се топлим изгодно през зимата? Как да разчетем сметките си? Можем ли да бъдем енергийно независими и защо все не успяваме да се разведем с Топлофикация? Това са само част от въпросите, които екипът на предаването Днес зададе на събеседниците си.

"Най-често хората алармират за високите сметки. Омбудсманът може да помогне по няколко начина, но най-вече обяснява какво е написано на фактурата" - коментира в предаването Днес омбудсманът на Топлофикация София Деян Дянков.

През този отоплителен сезон ще има по-ниски цени, но е много важно хората да имат максимална възможност за избор, допълни Весела Ванева, журналист от Епицентър БГ.

Държавата и политиците трябва да се оттеглят от "Топлофикация" и тя да стане частно дружество, смята икономистът Любка Качакова.

"Само 60% от потребителите на "Топлофикация" са редовни. Това означава липса на доверие." - подчерта Качакова и определи финансовото състояние на Топлофикация като много тежко. 

Генади Кондарев от сдружение "За Земята" разказа, че не е имал колосални проблеми с "Топлофикация", но смяната на жилище наложила да се откаже от парното. От известно време той се отоплява с палетна камина и изчислява, че плаща двойно по-ниски сметки. 

Ако "Топлофикация" София не изпълнява своята функция, в столицата ще трябва нон-стоп да работят две централи Козлодуй, коментира от своя страна проф. Атанас Тасев.

В предаването Днес се включи и адвокатът Димитър Деков, учредител и член на УС на "Сдружение за правна помощ на потребителите", доктор по право. От Сдружението са внесли в Пловдивския окръжен съд колективен иск срещу EVN – Топлофикация заради начисляваната от дружеството такса "сградна инсталация". Според юристите на сдружението тази такса представлява в пълна степен нелоялна и агресивна търговска практика спрямо домакинствата, които са се отказали от парно и дори са свалили радиаторите си. 

На 20 октомври отоплението е било пуснато в 5 200 сгради, до петък повсеместно, коментира Боян Паунов от дирекция "Експлоатационна дейност" на Топлофикация – София. Той отчете ръст на клиентите за миналата година с 3 500 души. 

Поетесата Маргарита Петкова сподели своята лична история в предаването Днес. Тя е длъжник на "Топлофикация" София и твърди, че й търсят стари плащания още от 1998г. 

В предаването Днес можете да видите още:

Почти половината от глобалната енергия се изразходва за отопляване на помещения. Това не е толкова разточително, защото, ако сградите са ледени, ще замръзнат тръбите. За да бъдат намалени парниковите емисии обаче, е добре да бъдат ограничени и разходите за отопление.

Сигурно си спомняте моментът, в който хиляди пътници останаха блокирани на аерогарите, след като исландския вулкан покри с пепел Стария континент. В близко бъдеще обаче тази природна стихия може да проработи в полза на човечеството. Как?

В Унгария се топлят с брикети от банкноти. Централната банка превръща всяка година 200 милиарда форинта в гориво за отопление на социални домове.

С настъпването на зимата осигуряването на топла среда става проблем за много хора. Предприемчиви фирми в Южна Корея обаче са открили начин. Домашни палатки, които намаляват сметките за отопление наполовина.

Всичко това чуйте в следващото видео:

 

fallback
fallback