Плевнелиев призова всички българи да излязат и да гласуват

Всеки референдум е път напред за България и успех за българската демокрация, заяви държавният глава

25.10.2015 | 10:53 Редактор: Ирина Георгиева
Плевнелиев призова всички българи да излязат и да гласуват

Президентът Росен Плевнелиев призова всички българи да излязат и да гласуват.

"Да гласуваме затова референдумите в България да се случват. Да гласуваме за пряката демокрация, която да процъфти и обогати нашата демократична система. Нека всички излязат да гласуват и да покажат, че народът има мнение, има позиция, иска да бъде питан и иска да бъде чут." - призова Плевнелиев.

Държавният глава посочи, че е оставя задачата на експертите на ЦИК за това как се правят избори, за да могат да се случат по най-коректния начин.

Плевнелиев благодари на политическите партии, че са уважили деня за размисъл спряно това, което беше на парламентарните избори през 2013г.

"Сега е по-добре. Тогава покрай аферата "Костинброд" дори и в деня за размисъл на българските граждани бяха погазени правилата. Сега е по-спокойно. Виждам, че системата показва, че може да работи." - обясни Плевнелиев.

Много е важно обаче гражданите да гласуват, подчерта президентът.

"Често се оплакваме, че системите в държавата не работят оптимално. Често си казваме, че доверието на хората в държавните институции и в политиците е ниско. Единственият начин това да се промени е да излязат българите и да гласуват. Нека да покажат, че имат позиция. Всеки референдум е път напред за България. Всеки референдум е успех за българската демокрация." - обясни държавният глава.