По-голямата опозиция на Еманюел Макрон са 16-те млн. бели бюлетини, твърди писател

Божидар Чеков постави под въпрос пред Bulgaria ON AIR бъдещето на новия френски президент след парламентарните избори след месец в страната

08.05.2017 | 08:59 Редактор: Жанета Нейкова
По-голямата опозиция на Еманюел Макрон са 16-те млн. бели бюлетини, твърди писател

Цифрата, която е от по-голямо значение не е 11-те млн., гласували за льо Пен, а онези 16 млн. френски граждани, които се въздържаха и гласуваха с бели бюлетини. Това каза в студиото на "България сутрин" писателят Божидар Чеков, който от десетилетия живее във Франция.

По думите му, когато Марин льо Пен казва, че тя е първата опозиция срещу новия президент, това не е вярно. 

"Това, което се случва във Франция е резултат от референдума "За" и "Против" Европа. Финалистът в това състезание, който и да беше изправен срещу льо Пен, щеше да го спечели" смята писателят.

Той бе категоричен пред Bulgaria ON AIR, че французите отказват идеята за напускане на Европа, каквато льо Пен бе заложила в предизборната си програма, защото, както казва Чеков, "идеята за създаване на Европейския съюз е френска", а и защото спестените от френските граждани 75 млрд. евро ще се обезценят с 30% надолу, ако се върне франка като парична единица.

Божидар Чеков продължи, че тези, които гласуваха за Макрон едва ли са наясно с програмата му. И, постави въпроса как новият президент ще успее да намери 300 депутати в новия парламент, след като не е успял да събере свои представители във всички секции на страната на президентските избори.