Почина писателката Джаки Колинс

Джаки Колинс почина на 77-годишна възраст заради рак на гърдата

20.09.2015 | 11:16 Редактор: Ирина Георгиева
Почина писателката Джаки Колинс

Писателката Джаки Колинс е починала от рак на гърдата на 77-годишна възраст, съобщи BBC, позовавайки се на изявление от семейството.

"С огромна тъга ви съобщаваме за смъртта на нашата красива, динамична и единствена по рода си майка." - се казва в съобщението.

Родената във Великобритания писателка, сестра на актрисата Джоан Колинс, почина в Лос Анджелис, съобщи говорителката й.

Кариерата на Джаки Колинс обхваща четири десетилетия и е продала повече от 500 млн. книги в 40 страни.

Според семейство на Колинс, писателката е живяла "чудесен пълноценен живот", обожавана от семейство, приятели и читатели.

"Тя беше истинско вдъхновение, пионер на жените с художествена и творческа сила. Тя ще живее чрез героите си, но вече ни липсва отвъд думите ни." - казват още от семейството й.

Колинс беше диагностицирана в четвърти стадий на рак на гърдата преди шест години и половина, според американското списание за знаменитости "People".

Сестра й Джоан на 82-годишна възраст заяви за "People", че е напълно опустошена.

"Тя беше най-добрият ми приятел. Възхищавах се как се справяше. Тя беше прекрасен, смел и красив човек и аз я обичам." - допълни Джоан Колинс.

Джаки Колинс започва да пише като тийнейджър, споделяйки пикантни истории за съучениците си, пише биографичният й сайт.

Първият й роман "Светът е пълен с женени мъже" е публикуван през 1968 г. и се превърна в скандален бестселър. Той беше забранен в Австралия и определен като "отвратителен" от писателката на романтики Барбара Картланд.

През 1985г. нейната новела "Холивудски съпруги" се превръща в мини сериал с участието на Антъни Хопкинс и Кандис Берген.

През 2011г. в интервю за Associated Press, Колинс заяви, че "никога не е била свенлива за писането за секс".

"Мисля, че съм помогнала за сексуалния живот на хората." - казва тя.

"Сексът е движеща сила в света, така че не мисля, че е необичайно, че пиша за секс. Опитвам се да го направя еротично, също." - пояснява Колинс.