fallback

Сечин: Русия отказа на предложението на ОПЕК за членство в организацията

Москва остава наблюдател, коментира шефът на Роснефт

07.09.2015 | 10:01 Автор: Мариета Иванова

Русия отказала на предложението на ОПЕК да стане член на организацията и остава в позицията на наблюдател. Това е заявил в хода на конференцията FT Commodities шефът на Роснефт Игор Сечин.

„Преговорите, които се водят между Русия и ОПЕК са достатъчно позитивни. ОПЕК предлага на Русия да стане член на организацията”, коментира Сечин.

Той също така отбелязал, че в страните от ОПЕК добивът на петрол се осъществява от държавни компании, а „руската петролна промишленост е частна собственост, което е нехарактерно за страните от ОПЕК.” По думите на Сечин, с оглед на климатичните особености, Русия не може бързо да регулира добива на нефт.

„Руското правителство, разбирайки различията в условията на добива и собствеността, се съгласява на статут на наблюдател в ОПЕК,” коментира Сечин, допълвайки, че с оглед на разгледаните обстоятелства страната не може да приеме статут на държава- членка в организацията.

Според шефа на Роснефт „функциите на ОПЕК като регулатор на пазара в последно време са загубени”. Той подчертал, че за Русия няма смисъл да се „изважда, който и да било” от тази организация.

ТАСС припомня, че през последните месеци ОПЕК води активен диалог със страни, които не са част от организацията, на фона на понижението на цените на петрола.    

 

fallback
fallback