Кой ще помогне на Ринат Ахметов

Най-богатият украинец губи от кризата

10.04.2014 | 17:29
Кой ще помогне на Ринат Ахметов

Тежката индустрия в Донбас привличаше преди хора от целия СССР, като семейството на местния олигарх Ринат Ахмедов, на 101-о място в класацията на милиардерите на Forbes.
Състоянието на 47-годишния татарин, натрупано от стомана и въглища, бе засегнато от слабото търсене и понижаващите се цени на металите тази година /това стопи 44% от активите му/.
Освен това пред дома му в Лондон демонстранти го призоваваха да се включи в борбата с вече бившия президент на Украйна Янукович, чийто главен спонсор беше преди.

Състоянието му от 22 млрд долара /януари 2013/ е изложено на риск, казва Боб ЛаФранко от Bloomberg.  От началото на годината той се е разделил с близо 1 милиард долара.

Това е човек, който спокойно може да се каже, че контролира украинската икономика. Той управлява половината от въгледобива и енергетиката в страната, както и половината от стоманодобива. Също така притежава земеделска земя, мобилни оператори, търговски вериги, банки, финансови къщи, застрахователи.

От началото на кризата в Украйна Ринат Ахметов търси помощ от всякъде.

Лафранко цитира негов говорител, който е опровергал твърденията, че е звънил дори на президента Путин, както твърдят някои източници. Ахметов обаче е разговарял с кандидати за президентския пост в Украйна, и - естествено - с протестиращи.

Ринат Ахметов не харесва използването на външна сила в Украйна, и в няколко публични изявления го определи като неприемливо. Олигархът иска Украйна да запази териториалната си цялост.
Очевидно призивите му за спокойствие не са чути, но въпреки това той прави каквото може.

Ринат Ахметов дори пое необичайната за него роля на посредник. На 7 април вечерта представители на киевските власти са преговаряли с привърженици на федерализацията в Донецк, в присъствието на милиардера, съобщава РИА Новости. Той излязъл при протестиращите в Донецк и ги поканил  да отидат с него в оперативния щаб на преговори, за да не се допусне щурм на сградата на областната администрация от милицията.

Новият губернатор на Донецка област, Сергей Тарута признава, че Ринат Ахмедов е "най-влиятелният играч" в това, което става в Украйна.
"Ахметов иска Донбас да процъфтява, защото има глобални и украински активи и не би искал нестабилността да продължава" - заявява Тарута в интервю за РБК.