Благодетелят на Хофенхайм инвестирал над 300 милиона евро в клуба

Дитмар Хоп, съосновател на SAP, помага на немския клуб от 25 години

04.09.2015 | 14:50 Редактор: Велко Каменов
Благодетелят на Хофенхайм инвестирал над 300 милиона евро в клуба

Съоснователят на технологичната компания SAP Дитмар Хоп говори в интервю за Bloomberg за инвестициите си във футболен клуб Хофенхайм.

Дитмар Хоп, съосновател на SAP: Очевидно без помощта на SAP промоцията на Хофенхайм в елита на германския футбол щеше да е невъзможна. Без успехът на SAP нямаше да мога да построя и този впечатляващ голф комплекс, който ще е домакин на Silheim Cup през следващия месец. Най-много се гордея с постигнатото в SAP.

Марк Бартън, Bloomberg: Колко пари сте инвестирали в клуба и изтегляли ли сте пари от него?

Дитмар Хоп: Трудно е да се каже. Помагам на клуба от 25 години и като жител на Хофенхайм бях футболист в отбора. Всичко започна през 1990 г., когато постигнах успех със SAP и имах финансовите ресурси. В началото помагах с малко, но винаги с мисълта да помагам на младите. За мен всичко започваше и свършваше с оказването на помощ на младите. С времето за целта беше изградена модерна инфраструктура. Заедно с това се зароди идеята да оказваме по-сериозна подкрепа и на професионалните футболисти. През 2005 г. за първи път реших да се опитам да вкарам отбора в Бундеслигата – цел, която успяхме да постигнем. За да отговоря на въпроса Ви конкретно – за всичко това, за изграждането на инфраструктурата и за развиването на отбора и мениджърския екип, похарчих малко над 300 милиона евро.

Марк Бартън: Има ли някакъв лимит, определена сума, при която ще спрете да инвестирате и да харчите пари за отбора?

Дитмар Хоп: Никога не съм имал намерения да инвестирам толкова много пари. Не съм си поставял ограничения от 100 милиона или 150 милиона например, но трябва да призная, че и никога не съм имал намерения да инвестирам 300 милиона. Започнаха да се появяват всякакви неща и в крайна сметка трябваше да запазя отбора балансиран и да го задържим в Бундеслигата. Тогава направих инвестиции, които бяха по-големи от тези, които очаквах. Сега обаче достигнахме момент, в който клубът може да се издържа сам и не е зависим от мен, затова няма смисъл да обсъждаме дали бих инвестирал повече.