Изпълнителния директор на Арсенал за развитието на клуба

Иван Газидис говори пред Bloomberg в Сингапур.

20.07.2015 | 15:42 Редактор: Велко Каменов
Изпълнителния директор на Арсенал за развитието на клуба

Изпълнителният директор на Арсенал Иван Газидис говори пред Bloomberg в Сингапур за развитието на отбора и дългосрочните му цели. Арсенал спечели Азиатската купа след две победи над сборен отбор от Сингапур и Евертън, а по време на престоя на отбора в страната Газидис намери време да даде интервюто.

Иван Газидис, изпълнителен директор на ФК Арсенал: За нас това да се свържем с огромната фенска база, която имаме в Азия, е основен приоритет. Приоритет за растежа ни като футболен клуб. Ако не обръщаме внимание на феновете в Азия, това ще е глупаво от наша страна. Трябва да сме отбор, който да се конкурира с останалите на най-високото ниво на световния футбол и за да го постигнем трябва да продължим да насърчаваме феновете, които имаме и да набираме нови привърженици.

Хаслинда Амин, Bloomberg: Да си го признаем. Футболът се превърна в много скъп бизнес. Необходими са много пари за поддържането на успешен футболен отбор. Необходими са нови източници на приходи. Има ли такива за Арсенал?

Иван Газидис: Арсенал винаги е бил отбор, който гледа напред. Действахме така, когато построихме новия си стадион. Когато започнахме този проект бяхме на върха и знаехме, че това е един много труден проект. Ходът ни беше изключително амбициозен и с мисъл за бъдещето. В момента търсим какво да направим, за да сме на върха на световния футбол и след 10-15-20 години. И едно от най-важните неща е начинът, по който работим с феновете си в световен мащаб. Това обаче представлява предизвикателство за нас, защото използваме по-голяма част от бюджета си за играчите ни, за отбора и за всичко свързано с него. Ресурсите, с които разполагаме, за да се свързваме с феновете си в Азия, не ни позволяват сами да покриваме толкова голям регион. Затова от изключителна важност за нас ще бъдат партньорствата, които можем да развием. Като тези с Emirates и Puma. Представихме резервните си екипи тук, в Сингапур. Тези начини за връзка с фенската база, които са от ползва за всички страни, ще бъдат нещото, към което се стремим.

Хаслинда Амин: Говорихте за това как новият стадион Емирейтс ви е направил по-конкурентоспособни и ви е дал преднина пред конкурентите. Сега обаче и Тотнъм, и Уест Хем ще построят нови стадиони. Чувствате ли напрежението?

Иван Газидис: Винаги усещаме напрежението, то никога не изчезва и никога няма да изчезне. В това се крие красотата на Висшата лига. Доволен съм, че други отбори изграждат нови стадиони, защото това е фантастично за Висшата лига, пред която стои безпрецедентната възможност да се превърне в спортната лига на света. Ние обаче вече построихме стадиона си и сега гледаме напред. Изграждаме дигиталното си присъствие, това е начин, по който можем да се свързваме с хората в световен мащаб и да комуникираме с тях лично.

Хаслинда Амин: Говорихте за това, че харчите много за футболистите си. Това лято подписахте със силен играч, вратаря Петър Чех, който е трикратен носител на златната ръкавица. Ще направи ли той разликата?

Иван Газидис: Изключително щастливи сме, че привлякохме Петър Чех. Той носи на отбора вяра, опит и умения. Чех е лидер и победител. Щом влезе в съблекалнята всички си вдигат главите. Чудесно е да имаш играч с такова влияние. Да не забравяме обаче, че философията ни в Арсенал се гради на това да даваме шанс на младите и именно това правихме през последните няколко години.

Хаслинда Амин: Представяли ли сте си някога, че някой ден ще сте изпълнителен директор на такъв невероятен футболен отбор?

Иван Газидис: Наистина не съм. За мен това е изключително удоволствие и привилегия. Работя за този отбор, който споделя ценности, в които вярвам. Разчита се на сплотеност и винаги се опитваме да правим нещата по правилния начин. И отново, много е важно, че винаги гледаме напред. Това са неща, които ме свързват с отбора много дълбоко. Наистина вярвам в начина, по който действа този клуб. В даването на шанс на младите, в следването на дългосрочни програми за развитие и в това да си спечелиш успеха, а не просто да го купиш. Всичко това дава смисъл на нещата и ги прави лични за мен.