Еврото възстанови част от загубите си

Валутен коментар от Хонконг на Дейвид Инглес, Bloomberg

30.06.2015 | 08:04
Еврото възстанови част от загубите си

Дейвид Инглес, Bloomberg - "Еврото възстанови част от загубите, реализирани през последните няколко дни, след като снощи добави близо 3% към стойността си. Курсът на единната валута достигна нива от близо долар и 12 цента. Според много валутни търговци всеки следващ срив, предизвикан от евентуалното излизане на Гърция от еврозоната, ще може да бъде овладян от Европейската централна банка. Те са на мнение, че институцията има възможност да ограничи щетите и да стабилизира ситуацията.

 

В същото време един от членовете на управляващия борд на Европейската централна банка Беноа Кьоре заяви, че Грекзитът вече не може да бъде изключван като възможен вариант. Тоест връщането на драхмата става все по-вероятно и експертите вече започват да изчисляват възможните последствия. Според някои от тях курсът на гръцката валута може да падне с 40% спрямо първоначалните си нива. И все пак трябва да уточним, че този сценарий не е основният към момента.

 

Пренасяме се в Азия, където Южна Корея обяви спад на индустриалното производство с 2,8% през май. Понижението беше по-силно от очакваното и беше прието като негативен сигнал за експортните данни, които ще бъдат публикувани утре. Прогнозата е за свиване на износа с 2% през юни, но през май той беше с цели 10 на сто, така че може би нещата не са чак толкова лоши".