fallback

Разпродажбите изтриха натрупаната печалба при облигациите

Нейра Чехич, Bloomberg Лондон

04.06.2015 | 17:27 Автор: Мартин Илиев

Здравей България!

Разпродажбите на световния пазар на облигации изтриха цялата натрупана печалба през 2015. А само до средата на април, дългът поскъпваше с 2.3%. Световният облигационен индекс на Bank of America Merrill Lynch губи към момента 0.4%.

Търгуващите с дълг бяха изненадани от сигналите, че световната икономика вероятно ще избегне повсеместната дефлация. И не на последно място е еврозоната, където май бе първият от шест месеца насам, през който беше отчетена инфлация. Това хвърли сянка на съмнение сред външните инвеститори, колко време още ЕЦБ ще прилага стимулиращи мерки, които изглеждат по-подходящи за една Европа на ръба на рецесията и дефлацията.

Говорейки за ЕЦБ и ролята й по време на разпродажбите, Марио Драги каза, че инвеститорите трябва да свикнат с периодите на висока нестабилност, наблюдавани през последните седмици. А и Драги едва ли е враг на дълговите пазари, защото количествените улеснения разбира гарантират почти неограничен източник на търсене на облигации и теоретично би следвало да държи доходностите ниски. Но вместо това, някои твърдят, че това прави инвеститорите свръх чувствителни.

Аз съм Нейра Чехич от Лондон, специално за България Он Ер!

 

fallback
fallback