Еврозоната губи инерция и през май

Нейра Чехич от Bloomberg коментира предварителните данни на майския индекс на мениджърските покупки на Markit.

21.05.2015 | 17:56 Редактор: Делян Петришки
Еврозоната губи инерция и през май

Икономиката на еврозоната губи инерция във втори пореден месец през май, съгласно последното изменение на общия индекс на мениджърските покупки за региона. Все пак проучването показа още, че темпото на експанзия остава достатъчно стабилно, че да насърчи фирмите да наемат персонал с най-бързите темпове от 4 години насам. А ценовите показатели на свой ред дават основание да се предположи, че рискът от дефлация е на път да изчезне. Това обобщение се съдържа в прессъобщението на Маркит по повод изнесените днес предварителни данни за развитието на бизнес активността в еврозоната.

Oбщият индикатор за еврозоната пада под нивото си от април, макар да остава в полето на експанзията. Забавянето на растежа се дължи основно на услугите, при които също така се отчита спад при цените, докато активността в индустрията се ускори минимално спрямо миналия месец, за да достигне сега до 13 месечен връх.

За разлика от услугите, производителите продължават да вдигат цените на своята продукция и има три обективни причини за производствената инфлация - по-скъпия петрол, ръста при заплатите и поскъпването на вноса и обезценката на еврото. И пак да кажем, сборният индекс, проследяващ активността на частния сектор в еврозоната остава в полето на експанзията, но тя едва ли ще е достатъчна, за да ускори темповете на икономически растеж през това тримесечие.

За разлика от първото тримесечие, когато прогнозите бяха силно положителни, за месеците от май до юни очакванията са доста по-консервативни, като се има предвид и виждането на експертите от Маркит, че наблюдаваното охлаждане в еврозоната ще се запази и през юни. От Маркит прогнозират ръст на БВП в еврозоната, подобен на този през първите три месеца на годината – тоест от порядъка на 0.4%.