fallback

Потреблението продължава да крепи американската икономика

Според експерти, цитирани от Bloomberg, потребителските разходи отвъд Океана ще се повишат през второто полугодие

18.05.2015 | 11:09 Автор: Иван Нончев

Според мен има един много важен аспект, който беше забравен - потребителския сектор. Забавянето на американската икономика беше от 2,2 до 0,2  на сто през първото тримесечие на годината. Това представлява спад от цели 2 процентни пункта. От тях 1,7 процентни пункта се дължат на свиването на потребителските разходи. За сравнение през втората половина на миналата година потреблението нарастваше средно с 3,8 процента на тримесечна база. И това всъщност беше най-силния период за последните 10 години. Така че съвсем естествено можеше да се очаква известно забавяне.

Важно е да не забравяме, че потребителското доверие в Съединените щати продължава да се повишава, но в същото време няма как да очакваме, че разходите на домакинствата ще се върнат на рекордните, подкрепени от кредитирането нива от преди кризата. От тогава насам американците станаха доста по-предпазливи, но ако предположим че реалните доходи нарастват и трудовия пазар се раздвижва, то това би трябвало да окаже подкрепа и на потреблението.

Аз съм на мнение, че моделът на развитие на американската икономика тази година ще бъде много подобен на този от 2014 - изненадващо слабо представяне през първото тримесечие, последвано от много силно второ полугодие. Разбира се, това ще бъде от ключово значение за движението на долара до края на годината...

 

fallback
fallback