Най-напрегнатите избори във Великобритания от 70 години насам

Каролин Конан от Bloomberg коментира завързаната изборна обстановка на Острова и очакваните последици след изборите.

07.05.2015 | 18:24 Редактор: Делян Петришки
Най-напрегнатите избори във Великобритания от 70 години насам

Днес е изборен ден във Великобритания. Всички погледи в Европа днес са насочени към британските избори, които се очертават като най-завързаните от Втората световна война. Хиляди секции в Обединеното кралство ще бъдат отворени до 10 часа вечерта местно време.

Битката между торите на сегашния премиер Дейвид Камерън и лейбъристите на Ед Милибанд ще бъде жестока. Последните екзит полове показаха, че нито една от двете партии няма да да получи мнозинство в парламента. Така че може да се прибегне до силната подкрепа на Шотландската национална партия и UKIP – британската независима партия.

На такъв парламент се казва фрагментиран. Дори и след изборите, могат да минат дни, а дори и седмици на преговори с по-малките партии, за да се осигури мнозинство, което ще определи и състава на правителството.

Ситуацията ще доведе до несигурност на европейските пазари. От Credit Suisse посочиха, че пазарът не е калкулирал в цените на акциите една евентуална победа на лейбъристите. Така че може да се стигне до засилване на натиска на продавачите при банковите и  енергийните акции, както и по позициите на компаниите, доставчици на услуги във Великобритания.

Друг източник на несигурност разбира се е вярата в бъдещето на Обединеното кралство в ЕС – ако Дейвид Камерън се задържи на поста, той предвижда референдум за оставането на страната в ЕС. А ако Ед Милибанд поеме управлението, то това може да се случи с подкрепата на Шотландската национална партия, която е привърженик на каузата за независимост.