fallback

Щатският долар падна до двумесечно дъно

Зелените пари продължават да отстъпват позиции спрямо водещите световни валути, под влияние на негативните икономически данни отвъд Океана

28.04.2015 | 11:43 Автор: Иван Нончев

Щатският долар продължава низходящия си тренд. Доларовият индекс падна до двумесечно дъно, след като се понижи спрямо водещите световни валути, с някои малки изключения като японската йена. Слабите икономически данни от Щатите подсказват, че данните за брутния вътрешен продукт, които излизат утре, може да покажат най-слабите темпове на растеж за последната година. Очакванията са за експанзия на икономиката от около 1% за първото тримесечие на годината.

Пренасяме се в Япония, където йената също върви в посока надолу. Междувременно Фич понижи кредитния рейтинг на страната до ниво А. От агенцията се аргументираха с липсата на адекватни фискални мерки, с които Япония може да компенсира спадът на бюджетните приходи. Той е резултат от решението да бъде отложено увеличението на данъка върху продажбите. В същото време станахме свидетели и на повишение на доходностите по 10-годишните японски държавни облигации. 

И накрай поглед към ситуацията в Гърция. Правителството на страната обяви, че ще реорганизира екипът, преговарящ с кредиторите. Самият финансов министър Янис Варуфакис ще поеме по-странична роля, след провала на преговорите в петък. Той ще продължи да координира разговорите с европейските  партньори и Международния валутен фонд, но по-голямата част от ежедневната оперативна работа ще бъде възложена на заместник-министъра на външните работи Евклид Цакалотос.

 

fallback
fallback