fallback

Икономиката на Китай с ръст 7% за първото тримесечие

Останалите ключови показатели обаче се оказаха по-слаби от очакваното и засилиха спекулациите за евентуалната нова серия от икономически стимули от страна на правителството и централната банка

15.04.2015 | 11:32 Автор: Иван Нончев

Данните за китайската икономика са в унисон с предварителните очаквания. Брутният вътрешен продукт нараства със 7 процента за първото тримесечие, което е най-слабото повишение от първите три месеца на 2009 година насам. Тази цифра съвпадна с прогнозите на икономистите, но останалите ключови индикатори се оказаха по-слаби от очакваното. На тримесечна база икономиката на Поднебесната империя нараства с 1,3 на сто при предварителна прогноза за ръст от 1,4 процента.

Индустрията също бележи крачка назад. Очакваше се промишленото производство да нарасне със 7 на сто за месец март, а реалното повишение е с едва 5,6 процента. За трите месеца ръстът е с 6,4 на сто - отново по-слаб от заложения в прогнозите. Идентична е ситуацията и при инвестициите в недвижима собственост - те се повишават с 13 процента и половина при очаквани близо 14. За продажбите на дребно в Китай се очакваше ръст от 10,5 на сто, а реалното повишение е с малко над 10 процента. То е и най-слабото от февруари 2006 година насам. Разочароващи са и данните за вътершното потребление за цялото тримесечие. Между другото и при индустриалното производство отчетеният ръст от 5,6 на сто е най-слабият от  ноември 2008 насам.

Така че всички ключови показатели, с изключение на общия икономически растеж за тримесечието, всъщност са по-лоши от предварителните прогнози. Като цяло брутният вътрешен продукт на Китай се увеличава с точно 7 процента през първите три месеца на годината"

 

fallback
fallback