Китайският износ с неочакван спад от 14,6% през март

Анализаторите очакваха ръст от 8,2%

13.04.2015 | 11:59 Редактор: Велко Каменов
Китайският износ с неочакван спад от 14,6% през март

Китайският износ за март 2015 г. бележи неочакван спад от 14,6% на годишна база, съобщава Bloomberg. Данните са изненадващи, тъй като анализаторите прогнозираха ръст от 8,2%. Вносът от своя страна бележи спад от 12,3%, а прогнозите бяха за спад от 11,3%. Търговският баланс на страната за месеца достига 18,6 милиарда юана, при очаквани около 250 милиарда юана.

За първото тримесечие на годината като цяло китайският износ расте с 4,9%. През януари и февруари износът на страната нарасна силно, но според много икономисти неустойчиво. Затова през март ставаме свидетели на корекция, повлияна от ваканцията около Китайската нова година и мерките за борба с фалшифицирането на фактури.

Производственият сектор в Китай остава слаб заради увеличението в разходите за труд и трудностите при финансирането. В същото време американският долар поскъпна до най-високото си ниво от 12 години насам. От една страна това помага на китайския износ, защото търсенето от САЩ се увеличава, но от друга страна конкурентоспособността на китайските компании страда в дългосрочен план.
Кристин Ха, Bloomberg