Сигналите от Фед понижиха курса на щатския долар

Зелените пари отчетоха спад след публикуването на стенограмата от последното заседание на Федералния резерв

09.04.2015 | 09:46 Редактор: Иван Нончев

Доларът се понижава днес, повлият от последната стенограма от заседанието на Федералния резерв. Членовете на борда по монетарна политика остават разединени в позициите си кога трявба да започне повишението на лихвите в Съединените щати. Доводите за по-бързо или по-плавно затягане на политиката са разпределени по равно. Серията от слаби икономически данни също допринесе за спада на зелените пари. Въпреки това доларът си остава една от най-силно представящите се валути с ръст от 21% за последната година.

Standard Chartered и ABN Amro прогнозират, че възходящият тренд на австралийския долар няма да продължи дълго. Валутата поскъпна във вторник, след като австралийската централна банка изненада трейдърите и запази лихвите в страната без промяна. Те са на рекордно ниско ниво от 2,25 на сто, а озито поскъпна до ниво от 77 американски цента. Съпоставка със стоковите пазари обаче показва, че австралийският долар остава надценен и според  Standard Chartered дългосрочната тенденция ще е низходяща.

Поглед към Европа, където погледите остават насочени към визитата на гръцкия премиер Алексис Ципрас в Русия. Гръцките власти са категорични, че не са молили Владимир Путин за финансова помощ. Междувременно трейдърите, анкетирани от Блумбърг, очакват еврото отново да тества нивото от долар и 7 цента тази седмица, тъй като продажбите на единната валута се увеличават. Доходността по двугодишните германски облигации пък достигна рекордно дъно. За сравнение Гърция пласира 6-месечна емисия при същата лихва.