fallback

Продажбите на автомобили в САЩ се повишават

Приходите на автомобилните компании за месец март се оказаха приятна изненада за акционерите

02.04.2015 | 10:42 Автор: Иван Нончев

Данните за продажбите на автомобили в Съединените щати бяха по-скоро позитивни. През март те се увеличават с 0,6%, което беше приятна изненада, тъй като очакванията бяха за спад от 0,8 на сто. Като цяло виждаме смесена картина на автопазара, тъй като в някои сектори потреблението си е все още слабо.  Според анализаторите обаче фундаменталните показатели са добри или поне се подобряват. Безработицата в страната се понижава, цените на горивата са много ниски, лихвите по кредитите също. Така че прогнозите са за ръст на автомобилните продажби до края на 2015, което би било тяхното шесто поредно годишно повишение.

Нека да кажем няколко думи и за приятните изненади в сектора - корейските компании определено са сред тях. Общите продажби на Киа и Хюндай се увеличават с 10%, с което напълно опровергаха предварителните негативни очаквания. За Киа това е най-доброто първо тримесечие, откакто компанията присъства на американския пазар. Тойота също зарадва акционерите си с 5-процентен ръст на приходите от продажби.  Корола, както и моделите на Лексус, се продават като топъл хляб. Продадените бройки нарастват с 9%, което е рекорд за компанията. 

Имаше обаче и негативни отчети. Хонда например регистрира месечен спад на поръчките с около 5 на сто, който беше по-силен от очакваното. Бестселърът Си Ар Ви не се продава много добре, но от друга страна компанията поднесе една изненада на автоизложението в Ню Йорк. Те представиха концептуалния Сивик Купе, който е една много агресивна кола със спортен дух. Очаква се този модел да излезе на пазара през есента.

 

fallback
fallback