Лимитите за добива на желязо не се приемат от сектора

Идеята на Андрю Форест от Fortesque Metals разгневи представителите на гилдията и правителството на Австралия

27.03.2015 | 11:08 Редактор: Иван Нончев
Лимитите за добива на желязо не се приемат от сектора

Пол Алън, Bloomberg - "Австралийският магнат Джина Райнхарт направи изявление по време на конференция в Хонконг. Тя категорично отхвърли идеята за въвеждането на лимити за производството и добивите на желязна руда. По думите й потребителите винаги ще търсят по-добрата цена, а тя няма как да бъде контролирана. Ако Австралия не доставя необходимите количества, то някой друг ще го направи, каза още Райнхарт. Към нейното становище се присъединиха и много други представители на добивния сектор. Сред тях беше и изпълнителният директор на Рио Тинто Сам Уолш. Той каза, че идеята на неговия колега от Фортескю Металс Андрю Форест е безумна и че не може да си обясни какви са били неговите мотиви. Дори и правителството на Австралия отправи критики към президентът на Фортескю. Финасовият министър Джо Хокей заяви, че държавата не подкрепя картелните споразумения. Своята гледна точка сподели пред Блумбърг и търговският министър Андрю Роб. Нека да я чуем..."

 

Андрю Роб, министър на търговията на Австралия - "Моето мнение е, че рекордно високите цени на желязото, които наблюдавахме през последните години, предизвикаха и съответните промени в глобалната структура на предлагането. И ако ние не продаваме, някой друг ще вземе нашия пазарен дял. Това е простата истина в момента. И мерките, които Андрю предлага, няма да променят ситуацията по никакъв начин"

 

Пол Алън, Bloomberg - "Комисията за защита на потребителите в Австралия, както и антимонополния регулатор,  също обърнаха внимание на този въпрос и започнаха разследване по повод идеята на Андрю Форест"