Standard Chartered с исторически смени в управлението си

Нейра Чехич, Bloomberg, Лондон

26.02.2015 | 18:45 Редактор: Мартин Илиев
Standard Chartered с исторически смени в управлението си

Здравей, България!

Свидетели сме на едно от най-големите мениджърски преустройства в историята на Стандaрт Чартърд. И то започва от върха.

Бил Уинтърс заменя Питър Сандс като главен  изпълнителен директор. Уинтърс ще се присъедини към групата през Май и ще встъпи като директор през юни. В момента той ръководи фирма за управление на активи в Лондон, но прекара 26 години в Джей Пи Морган, извървявайки пътя до съ-изпълнителен директор преди да бъде заменен от Джейми Даймън през 2009. След това работи за Независимата комисия за Банките.

Един от акционерите описва Уинтърс като „истински банкер“, а Сандс като „катастрофа“. Анализатор сподели, че Уинтърс не е бил сред спряганите имена, което показва, че повечето акционери искат истинска промяна.

Сандс беше изпълнителен директор от ноември 2006 – което в действителност го прави най-дълго застоялият се шеф на водеща европейска банка. Но през последните две години той се провали да обърне поевтиняването на дяловете на банката, породено от спад в печалбите след десетилетие на растеж. Въпреки че обяви агресивно орязване на разходите миналия месец, той неуспя да убеди инвеститорите.

Но той не е единствения, който ще си замине.Председателят на банката ще напусне през 2016, а шефът на азиатското поделение планира да се оттегли по-късно през тази година.

Аз съм Нейра Чехич, специално за България Он Ер!