Гръцкият дълг - златната кокошка на инвеститорите

Инвеститорите, чиито нерви издържаха през всичките критични моменти от преговорите на Гърция с еврозоната, бяха възнаградени щедро.

25.02.2015 | 18:07 Редактор: Делян Петришки
Гръцкият дълг - златната кокошка на инвеститорите

Финансовите министри на еврозоната одобриха списъка от политики на Гърция и така положиха пътя за удължаване на спасителната програма за страната с 4 месеца.

И познайте? Облигационерите, чиито нерви издържаха на битката на Гърция с еврозоната, си получиха наградата, коментира Нейра Чехич от Bloomberg. 

Инвеститорите, които заложиха на гръцкия дълг след избора на СИРИЗА преди месец и проточилите се впоследствие преговори за помощта, са световните рекордьори по доходност за тази година, при суверенните задължения.

Суверенният облигационен индекс на Bloomberg за Гърция е с 11% доходност от началото на годината до вчера. Това е рекорден процент спрямо 31 измерителя на правителствен дълг.

Инвеститорите в Гърция запазиха самообладание дори при повишената волатилност и предупрежденията на стратезите за риска от Грексит.

Търпението им задържа 10-годишната лихва по финансиране под 5-годишните й средни стойности през целия напрегнат период. Гръцките облигации поскъпваха от четири дни до вторник, дори когато преговорите удариха на камък.

Ще бъде любопитно да видим следващата стъпка на инвеститорите, като имаме предвид, че на споразумението между Гърция и нейните кредитори се гледа като на начална точка, а Гърция още не е извън опасност.