fallback

Карни обеща да повиши инфлацията

Нейра Чехич, Bloomber, Лондон.

24.02.2015 | 17:27 Автор: Мартин Илиев

Здравей, България!

Марк Карни каза, че законодателите могат да гледат отвъд текущия пристъп на слаба инфлация. Той добави, че сме в ситуация, в която сме свидетели как движенията при петрола и цените на храните потискат инфлацията. Всъщност Карни каза пред парламента днес, че на цените на храните и енергията се дължат две-трети от разминаването на потребителските цени с таргета на централната банка от 2%. 

Гуверньорът обяви, че целта на BoE е да приближи инфлацията отново до тези 2% и че това ще бъде постигнато в разумни времеви граници. Представители на Банката на Англия смятат, че ръстът в потребителските цени може да се ускори бързо през 2016, веднага щом ефектът от поевтиняването на петрола отшуми. Но според някои наблюдатели забавянето на инфлацията и ръстът в заплатите дават на потребителите поводи за радост. 

Потреблението продължава да тласка икономиката напред. Британските домакинства обаче са и много задлъжнели, така че Банката на Англия е наясно с риска от вдигане на лихвите, когато инфлацията се ускори. Но това вдигане на лихвите наближава, даже Марк Карни каза, че следващото голямо решение на банката може да е свързано с лихвените нива. 

Аз съм Нейра Чехич от Лондон, специално за България он ер!

 

fallback
fallback