Инфлацията във Великобритания се срина до рекордно ниски стойности

Нейра Чехич от Bloomberg, Лондон.

17.02.2015 | 18:54 Редактор: Мартин Илиев
Инфлацията във Великобритания се срина до рекордно ниски стойности

Здравей България!

Инфлацията във Великобритания не просто се оказа изненадващо ниска. Тя се срина до рекордно ниски стойности през януари. Ръстът на потребителските цени се забави до 0.3% от предходния половин процент. Храните и горивата буквално се потопиха – цените и на двете суровини поевтиняха с безпрецедентни темпове, откакто статистиката започна през 1997 да събира подробни данни. Това е и заради по-ниските цени на петрола, но и в резултат на ценовата война между супермаркетите.

Банката на Англия понижи краткосрочната си прогноза за инфлацията през миналата седмица, отчитайки сривът на петрола, като гуверньорът Марк Карни очаква процентът да падне под нулата през идните месеци. Инфлацията трябва да се появи в края на годината, увеличавайки се постепенно до над дву процентната цел на банката, прогнозират още от Английската централна банка.

Подобно допускане трасира пътя пред покачването на лихвата. Всъщност Марк Карни каза, че ще толерира времето на ниска инфлация, като вероятният следващ ход на банката ще бъде повишаване на лихвата. Банката на Англия ще увеличи ключовият си процент през тази година – в края на 2015, но все пак през тази година, показват резултатите от проучване на Bloomberg сред икономисти.

Аз съм Нейра Чехич от Лондон.
Специално за България Он Ер.