fallback

Преговорите с Гърция удариха на камък

Нейра Чехич от Bloomberg, Лондон.

17.02.2015 | 18:46 Автор: Мартин Илиев

Здравей България!

Срещата в Брюксел удари на камък вчера. Дори и след Гръцкият проблем остана без решение, след провалените близо 4 часа разговори. Дори финансовите министри на страните от еврозоната дори втвърдиха позицията си след трите седмици на спаринг с Гърция.

Финансовият министър на южната страна Янис Варуфакис твърди, че Жан-Клод Юнкер е предложил сделка, която впоследствие е била изменена от финансовите министри по неприемлив за Гърция начин. Защото от еврогрупата предлагат на Гърция да приеме удължаване на срока на сега действащата програма.

От гръцка страна определиха предложението като „абсурдно“ и „неприемливо“, предвид че избирателите са гласували против съществуващата спасителна програма. Тя изтича в края на месеца. Без продължаването й или договарянето на нова сделка касата на  Гърция се очаква да пресъхне в края на март. Факт, който може да принуди Гърция да напусне еврозоната. Commerzbank повишиха до 50% вероятността страната да излезе от еврозоната.

Варуфакис обяви, че е готов на всичко, за да постигне сделка. Другите финансови министри твърдят, че сега топката е в полето на Гърция.

Аз съм Нейра Чехич от Лондон. Специално за България Он Ер.

 

fallback
fallback