Надежди и страхове в преговорите на Гърция с еврогрупата

Без много надежди започна новата среща на Гърция с нейните партньори от еврозоната днес

16.02.2015 | 18:26 Редактор: Делян Петришки
Надежди и страхове в преговорите на Гърция с еврогрупата

Опитите на Гърция и нейните кредитори да намерят общ език помежду си са продължили през почивните дни. В дискусията, провела се в съботния ден, са участвали както финансовия и външен министър на Гърция, така и делегация от ЕС, ЕЦБ и МВФ.

Целта на срещата е била да се набележат сходствата и различията между двете страни, вместо да се водят преговори, твърди официален представител.

Но финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле заяви в интервю пред германското радио, че е бил изключително скептичен относно разговорите. Германия, знаете, е най-значимият спонсор в помощта за Гърция и главен защитник на правилото „строги икономии и реформи срещу финансова помощ“.  

Коментарът на Шойбле бе повторен от колегите му от Малта, до Франция и Австрия, предполагайки, че има още пространство за преговори на днешната среща в Брюксел.

Разбира се, ако не се постигне сделка до края на месеца, когато приключва спасителната програма на Гърция, може да предизвика верижна реакция, която да заплаши членството на Гърция в еврозоната.

Днес Гърция ще направи всичко възможно, за да си осигури мостово финансиране за 6 месеца, с което ще спечели време и средства, нужни й за да договори условият по следващите спасителни траншове.

Но днешната среща не е натоварена с големи надежди и тя може да не се окаже последната до края на месеца.