Важен ден за Украйна

Русия, Украйна, Германия и Франция постигнаха мирно споразумение в Минск, а МВФ ще увеличи помощта за Украйна до 40 милиарда долара

12.02.2015 | 18:36 Редактор: Делян Петришки
Важен ден за Украйна

Лидерите на Русия, Украйна, Германия и Франция постигнаха мирно споразумение за Украйна. Новината дойде рано днес, след 18 часа на непрестанни разговори между Путин, Порошенко, Меркел и Оланд.

Примирието влиза в сила от полунощ на 15 февруари. На някои пазари, като при руските акции, новината повлия, положителните реакции при рублата и гривната обаче бяха ограничени, коментира Нейра Чехич от Bloomberg. 

Вероятно, защото предишното примирие бе нарушено и сега е налице доза скептицизъм, дали сегашното споразумение ще се окаже по-стабилно. 10-месечният конфликт в Източна Украйна продължава да вреди на икономиката на страната.

Украйна сключи предварително споразумение с МВФ за увеличаване на помощта за страната до 40 милиарда долара. Нужни й, за да избегне фалит. 17 милиардната спасителна програма на фонда бе договорена през 2014.

Ръководителят на МВФ Кристин Лагард съобщи от Брюксел днес, че ще препоръча плана за одобрение от ръководството на фонда. Тя каза, че като част от новата програма, Украйна се ангажира да наложи нови и съществено по-високи енергийни тарифи, преструктуриране на банковия сектор, основен ремонт на държавните фирми и справяне с корупцията.