fallback

Гърция ще поиска 10 милиарда евро краткосрочно финансиране

Нейра Чехич от Bloomberg, Лондон.

10.02.2015 | 18:54 Автор: Мартин Илиев

Здравей България!

От официален източник научихме, че Гърция ще поиска възможност за 10 милиарда евро  краткосрочно финансиране на извънредната среща на еврогрупата в сряда. С мостовото финансиране, както се изразява Атина, Гърция иска да си купи време за преговорите със своите кредитори. Сегашната спасителна програма изтича в края на месеца.

Целта на Атина е да договорят твърдо споразумение с кредиторите до лятото. Проблемът е, че се очертава разгорещена дискусия, особено след речта на премиера Алексис Ципрас в парламента в неделя, с която показа, че е непреклонен пред условията, наложени на Гърция, по сегашната програма. Той се зарече да увеличи минималната работна заплата, както и нивото на необлагаемия минимум, с което ще наруши условия, по силата на които страната получава в момента външна подкрепа.

Останалите страни от ЕС не гледат с добро око на това. Канцлерката на Германия Ангела Меркел не дава сигнал, че е склонна на компромиси. Тя каза, че преговорите с Гърция трябва да стъпят на  съществуващите спасителни програми , като очаква да чуе какво Гърция има да казва.

Своевременно британският финансов министър Джордж Озбърн сподели за Bloomberg, че рисковете за световната икономика от противостоенето между еврозоната и Гърция растат с всеки изминал ден.

Аз съм Нейра Чехич от Лондон. Специално за България Он Ер.

 

fallback
fallback