Гърция ще поиска 10 милиарда евро краткосрочно финансиране

Нейра Чехич от Bloomberg, Лондон.

10.02.2015 | 18:54 Редактор: Мартин Илиев
Гърция ще поиска 10 милиарда евро  краткосрочно финансиране

Здравей България!

От официален източник научихме, че Гърция ще поиска възможност за 10 милиарда евро  краткосрочно финансиране на извънредната среща на еврогрупата в сряда. С мостовото финансиране, както се изразява Атина, Гърция иска да си купи време за преговорите със своите кредитори. Сегашната спасителна програма изтича в края на месеца.

Целта на Атина е да договорят твърдо споразумение с кредиторите до лятото. Проблемът е, че се очертава разгорещена дискусия, особено след речта на премиера Алексис Ципрас в парламента в неделя, с която показа, че е непреклонен пред условията, наложени на Гърция, по сегашната програма. Той се зарече да увеличи минималната работна заплата, както и нивото на необлагаемия минимум, с което ще наруши условия, по силата на които страната получава в момента външна подкрепа.

Останалите страни от ЕС не гледат с добро око на това. Канцлерката на Германия Ангела Меркел не дава сигнал, че е склонна на компромиси. Тя каза, че преговорите с Гърция трябва да стъпят на  съществуващите спасителни програми , като очаква да чуе какво Гърция има да казва.

Своевременно британският финансов министър Джордж Озбърн сподели за Bloomberg, че рисковете за световната икономика от противостоенето между еврозоната и Гърция растат с всеки изминал ден.

Аз съм Нейра Чехич от Лондон.
Специално за България Он Ер.