Последен шанс за мирно решение на конфликта в Украйна

Възможно ли е споразумение в момент, когато нито Западът вярва на Русия, нито Русия вярва на Запада?

06.02.2015 | 16:56 Редактор:
Последен шанс за мирно решение на конфликта в Украйна
Последен шанс за мирно решение на конфликта в Украйна

Ангела Меркел и Франсоа Оланд са в Москва днес, за да представят пред Владимир Путин план за мир. Дебатите се случват в момент на недоверие от всички страни, коментира Нейра Чехич от Bloomberg.

Лидерите от САЩ и Европа казват, че Русия изпраща войски в Украйна. Путин от своя страна твърди, че враговете му се опитват да обградят Русия и да я притиснат до стената.

Внезапното решение на Ангела Меркел да пътува до Москва идва на фона на заплахата тази дипломатическа криза да се задълбочи още повече. С увеличаването на броя на загиналите в Украйна, някои американски държавници коментират, че администрацията на Обама трябва да въоръжи украинската армия.

Трудно е да очакваме да се стигне до компромис в тази ситуация, в която Киев иска разоръжаване и пълен административен контрол над източните части, докато Кремъл иска да сложи ръка върху голяма част от териториите в източна Украйна.

Съдържанието на плана на Меркел и Оланд се държи в тайна. Но те могат да окажат натиск върху Путин за прекратяване на огъня – същото, което беше договорено в Минск през септември.