fallback

S&P намали рейтинга на шест европейски банки

Европейските банки могат да останат без държавна подкрепа във времена на финансова криза, а това крие риск

04.02.2015 | 17:54 Автор: Делян Петришки

Рейтингите на шест европейски банки бяха намалени от Standard & Poors. Засегнатите са основно британски кредитори – Barclays, Lloyds, HSBC, RBS  и Standard Chartered. Но също така и Credit Suisse.

От S&P обявиха, че оценките на други шест банки от Германия и Австрия могат да бъдат занижени, като сред тях е и Deutsche Bank.

Каква е причината за всичко това? От кредитната агенция мотивират предприеманите действия така: вероятността правителствата да осигурят финансова помощ на тези банки при криза е малка, коментира Нейра Чехич от Bloomberg.

Това се обяснява с представената през миналата година директива за процедурата по спасяване на банките. По силата на закона, 8% от пасивите на кредитор в затруднение следва да бъдат отписани, преди той да прибегне до парите на данъкоплатците.

Целта е да се прекъсне с практиката за употреба на публичните средства като спасение във времена на финансови кризи.

Страните членки следва до въведат всички тези правила до януари 2016.

Но Австрия, Германия и Великобритания ги приведоха в сила година по-рано, с което прехвърлиха тежестта от загубите върху притежателите на облигации.

Ето защо намалението на рейтингите е насочено към банки от тези държави, където инвеститорите са изложени на по-голям риск, в случай че дадена банка изпадне в затруднение.

Банките не реагираха на решението на агенцията и повечето от тях запазиха мълчание, с изключение на RBS, която е 80% собственост на британските данъкоплатци. От там казаха, че ходът на S&P не е насочен специално към банката.

 

fallback
fallback