Как цената на петрола се отразява на корпоративните резултати

Коментар на Майк Реган за телевизия Bloomberg от Ню Йорк

09.01.2015 | 16:36 Редактор: Георги Стоянов
Как цената на петрола се отразява на корпоративните резултати

Майк, искам да започна с твоята история, че петролът при цена от 40 долара означава, че повече няма да ядем сладолед със сьомга. Не знам дали има някой, който би искал сладолед със сьомга. Какво означава това?

Майк Реган: Смешно е колко повсеместни са последствията от ниската цена на петрола. И тук откриваме наистина ярък контраст  между в коментарите на две от най-големите имена на Wall Street.

Савита Субраманян от Bank of America вярва, че петролът при тези цени ще отнеме около 6 долара от печалбата за акция на компаниите от S&P500, които сега имат печалба от 126 долара за акция.

Още по темата

Така че това е доста сериозна загуба. От друга страна Дейвид Костин от Goldman Sachs казва не - спад с всеки 10 долара на цената на петрола прибавя 2 долара към печалбата за акция на компаниите от S&P500.

Така че позициите на тези анализатори наистина с в ярко противоречие. Това илюстрира факта, че това е неочаквано събитие – този спад в цената на петрола и че анализаторите все още се опитват да решат, какво означава той за пазарите.

Ок, значи стратезите все още спорят дали евтиният петрол е добър или лош за корпоративна Америка, но сериозно, какво ще ни кажеш за сладоледа със сьомга? Кой яде сладолед със сьомга?

Майк Реган: Не и аз, това е сигурно.

Имаше история, че ядат такъв сладолед във Венецуела. Какви са аргументите, че ниската цена на петрола може да се отрази зле на корпоративните печалби? Защото изглежда, че евтиният петрол е добър за всички и всички са щастливи да имат повече пари в джобовете си, както и че това е нещо като стимул за икономиката като цяло.

Майк Реган: Това е консенсусното мнение, но трябва да го погледнете перспективата на капиталовите разходи.

Според Citigroup около 40% от всички капиталови разходи са от енергийни проекти. И като се замислите за цялата палитра от компании, които са свързани с един мащабен проект за добив на шистов петрол - имаме компании като Caterpillar, които осигуряват булдозери, компании като Terex, които осигуряват кранове, инженерни компании, строителни компании.

Тази седмица U.S. Steel обяви, че ще съкрати работници от две фабрики, защото търсенето на стомана от страна на енергийните компании няма да е на ниво.

От другата страна на уравнението не става въпрос само компаниите, печелещи от бумът в добива на петрол.

Замислете се за позиционирането на много компании като Boeing със своя Dreamliner и Форд със своите алуминиеви пикапи и Tesla… списъкът продължава.

Много компании бяха подготвени да направят големи инвестиции  в светлината на очакваните по-високи енергийни цени, но сега мъдростта на тези решения е поставена под въпроси и това ще се отрази на балансите им.

Определено много от тези проекти, свързани с капиталови разходи, сега са под въпрос. И много хора ще изгубят работата си.