fallback

Можеше ли кибер атаката срещу Sony да бъде предотвратена

Коментар на Карми Гилон, председател на Cytegic за телевизия Bloomberg от Тел Авив

09.01.2015 | 16:27 Автор: Георги Стоянов

Вие сте компания за кибер сигурност. В Израел има много такива. Вие обаче негарантирате сигурността на софтуера по начина, по който го правят Check Point или CyberArk. Вие правите нещо различно. Какво е то?

Карми Гилон: Ние се свързваме с изпълнителния директор и борда на директорите на съответната компания, за да им предоставим инструмента - компютъризиран, автоматичен, интегриран инструмент - който може да им осигури необходимата информация за заплахите и приоритетите при зашитата на активите си.

Това разбира се, е тяхно решение, както и какви мерки трябва да предприемат , за да защитят организацията си.

Така че един вид вие  правите стрес тест на активите им за това дали могат да бъдат атакувани и им давате представа, къде и кога могат да бъдат атакувани и от кого?

Карми Гилон: Когато говоря за разузнаване, говоря за обработка на хиляди текстове на минута от цял свят.

Ние правим това автоматично. Ние имаме достъп до информация. Ние я анализираме и даваме специфични препоръки на съответната организация в реално време.

Вижте, внимавайте, засякохме атаки, които засягат компанията ви.

Ако Sony Pictures ви бяха наели, как щяхте да им помогнете да се справят с атаката, която беше толкова опустошителна за тях?

Карми Гилон: Първо на първо, ако мога така да кажа, мисля, че големият проблем в компаниите в наши дни е, че изпълнителните директори и бордовете не се занимават с вземането на решения по въпросите за кибер сигурността, защото кибер сигурност звучи твърде технически и те предпочитат да оставят тези проблеми на хората от техническата поддръжка.

Те да се справят с проблема. Това обаче не е редно, защото този който знае, кои са активите, които трябва да се защитят, какви са приоритетите и колко пари да се инвестират - това са решения на изпълнителния директор.

И той трябва да участва в вземането на тези решения. Ако погледнете атаките срещу Sony и Target, там не става въпрос само за сигурността.

Там нещата стигат до изпълнителния директор и борда на директорите и това е тяхна отговорност.

Сега, това, което правим ние - за това харесвам компанията си - е че помагаме на изпълнителния директор и тези, които взимат решенията, да използват интегрирани инструменти, които им позволяват да видят цялостната картина и да си кажат – това са нашите приоритети и тава са рисковете, които сме склонни да поемем.

fallback
fallback