Standard Chartered предприема мащабна реорганизация

Акциите на британската банка Standard Chartered се покачиха днес с над процент и половина, след като компанията обяви, че ще закрие губещите си подразделения за търговия и анализ на пазара на рискови активи. Реорганизацията ще спести на банката 100 милион

08.01.2015 | 17:53 Редактор: Делян Петришки
Standard Chartered предприема мащабна реорганизация

Здравей България!

От британската банка Standard Chartered съобщиха, че са на път да намалят разходите си с поне 400 милиона долара през тази година.

Те съкратиха близо 2 000 работни позиции в отдела за банкиране на дребно в предходните три месеца, като обмислят да повторят това и през тази година – така броят на освободените служители ще нарасне до 4 000 души общо.

Ръководството на банката ще закрие и звеното си за търговия с рискови активи. Така 200 служители ще бъдат освбодени, а банката ще спести почти 100 милиона долара през 2016 година.

Звената в Азия ще бъдат най-сериозно засегнати от съкращенията, сред които тези в Хон Конг, Индия и Сингапур.

Повече от очевидно е, че главният изпълнителен директор на Standard Chartered - Питър Сандс, се поддава на натиска да намали разходите и да контролира спадащите печалби.

Резултатите на банката се влошават, заради поевтиняващите суровини и забавянето на икономическия растеж в Азия, на който регион банката дължи три четвърти от печалбата си.

Поради това, акциите на Standard Chartered се сринаха през миналата година с темпове, невиждани от финансовата криза насам. Те бяха и най-лошо представилите се книжа сред тези на водещите британски банки.

Но ето че сега оттам казват, че свиват потребителския си бизнес, като ще съсредоточат дейността си върху ключови градове. Освен това смятат да ускорят прехода към дигиталното банкиране. А това също е равнозначно на закриване на клонове.

Аз съм Нейра Чехич от Лондон!

Специално за България Он Ер.