fallback

Всичко вещае начало на мащабната офанзива на ЕЦБ

Бизнес активността в еврозоната крета, икономиката й е на границата на замръзване, а анализаторите очакват първата от пет години насам дефлация във валутния блок през декември. Дали комбинацията от всичко това не вещае начало на дългоочакваната мащабна оф

06.01.2015 | 17:19 Автор: Делян Петришки

Здравей България!

Нима не опира всичко до очакванията. Сферите на производството и услугите в еврозоната се разширяват, но не и с обявените по-рано този месец предварителни цифри.

От Маркит, които обобщават данните, предположиха, че икономиката на валутния блок ще нарасне с минималните 0.1% през последното тримесечие на миналата година.

Главният икономист на аналитичната компания каза, че 2014 бе годината, през която еврозоната се измъкна от рецесията на косъм, но това не означава, че ситуацията не може да се влоши през 2015.

А и слабостта на последните данни подсказват вероятността от още по-агресивни стимули от страна на централната банка.

Представителите на ЕЦБ ще заседават на 22 този месец и въпросът сега е не дали, а кога, банката ще започне с покупките на правителтвени облигации, или с пълномащабната програма на количествени улесенения.

Естествено водещият репер зад подобно решение ще бъде нивото на инфлация. Утре ще научим какви са били промените в цените през декември.

Очаква се първият от пет години насам спад при потребителските цени. Дефлация през декември, дали това не вещае новини от ЕЦБ още този месец?

Аз съм Нейра Чехич от Лондон.

Специално за България Он Ер.

 

fallback
fallback