Дълговата криза в еврозоната показа отново грозното си лице

Политическата нестабилност в Гърция отново натежа върху курса на еврото, поевтиняло до 9 годишно дъно спрямо щатския долар. И макар случващото се във валутния блок да навява спомените за дълговата криза от 2010, 2011 година, редица експерти са на мнение,

05.01.2015 | 18:55 Редактор: Делян Петришки
Дълговата криза в еврозоната показа отново грозното си лице

Здравей България!

Дълговата криза на еврозоната показа отново грозното си лице. В центъра на събитията попадна Гърция и страховете от излизането на страната от валутния блок. В страната предстоят избори след по-малко от три седмици.

В своя реч от петък, премиерът Антонис Самарас каза, че победа на партията, която се обявява срещу мерките за икономии - Сириза, ще тласне Гърция във фалит и извън еврозоната.

В момента Сириза води при сондажите.

Освен това, германското издание Дер Шпигел съобщи, че канцлерът Ангела Меркел е готова да приеме изходът на Гърция от еврозоната – един вероятен развой на събитията, ако Сириза спечели изборите.

В резултат еврото удари почти 9 годишно дъно спрямо долара.

И макар всичко това да навява спомените за събитията от 2010, 2011 година, редица експерти твърдят, че еврозоната днес е по-различна от онези години.

Едва ли ще видим същата зараза в страни като Испания, Италия, Ирландия и Португалия. И то, защото те се стабилизираха в различна степен, еврозоната разполага с мощен защитен фонд, не бива да забравяме и банковия съюз, проектиран така, че да прекъсне връзката между банковата дейност и публичните дългове.

И говорейки си за банки, рискът на най-големите европейски кредитори от Гърция е ограничен, продавайки местните си подразделения и намалявайки размера на притежаван гръцки дълг, смятат от Джей Пи Морган.

Аз съм Нейра Чехич от Лондон!

Специално за България Он Ер.