Преувеличава ли Самарас опасността Гърция да излезе от еврозоната?

Може ли новата партия на Георгиус Папандреу да се окаже фактор в бъдещото управление?

05.01.2015 | 11:25 Редактор: Красимир Кирев
Преувеличава ли Самарас опасността Гърция да излезе от еврозоната?

Марк Бартън, журналист на Bloomberg:

"Да не би Самарас да преувеличава риска от излизане от Еврозоната?"

Елиът Готкин, журналист на Bloomberg:

"Здравей Марк и Честита Нова година. Вижте, не е необичайна политическа стратегия да засилиш страховете на избирателите, които биха предпочели да гласуват за опозицията. В гръцкия случай това е партия СИРИЗА, която е против мерките за икономии.

Тя иска да предоговори условията по спасителната програма на страната. Лидерът й Алексис Ципрас обяви, че иска да отпише голяма част от гръцкия дълг по начин подобен на германския през 1953 г.

Той обещава повече работни места,  както и увеличаване на минималната заплата.  Стълб в политиката му е и слагането на край на тежките мерки за икономии, които Ципрас нарича катастрофални за Гърция.

Разбира се, ако това стане, премиерът Самарас настоява, че Гърция ще фалира, а това автоматично ще означава изход от еврозоната. И така терминът, който свикнахме да използваме "GREXIT" може да стане реалност".

Марк Бартън, журналист на Bloomberg:

"Проучване след проучване показва, че СИРИЗА води по обществена подкрепа. Но дали бившият премиер Папандреу може да промени изхода от вота?"

Елиът Готкин, журналист на Bloomberg:

"Да той е много интересна карта, която се включва в раздаването. Папандреу обяви, че формира собствена партия.  Оттогава няма проучване, което да покаже каква е подкрепата за него. Знаем обаче, че 6% от анкетираните до момента изразяват готовност да гласуват за нова партия.

На теория, ако формацията на Папандреу влезе в парламента може да се коалира с Нова демокрация и така СИРИЗА да бъде лишена от властта, тъй като преднината й по последни прогнози е не повече от 3%".