Колко струва британското кралско семейство?

08.12.2014 | 10:41 Редактор: Красимир Кирев
Колко струва британското кралско семейство?

Принц Уилям и съпругата му Кейт Мидълтън пристигнаха в Ню Йорк на тридневно посещение. В САЩ кралското семейство често е наричано „Голямата фирма“. Ако то правеше бизнес, със сигурност щеше да е голям играч в много сектори.

Дворци, недвижими имоти и паркове – това е само част от инвестиционния актив на кралското семейство.  Всичко взето заедно означава, най-важното семейство на Острова струва 83 млрд. долара, по оценки на Brand Finance. Но не е само това...

Уиндзорският замък е допринесъл за британската икономика с 2,3 млрд. долара през миналата година. В това число влизат 785 млн. от туризъм. Кралското бебе също генерира приходи – 125 млн. долара бяха направени от продажба на играчки и сувенири, свързани с принц Джордж.


Crown Estate пък печели 396 млн. долара от наеми на имоти в цялата страна. PR ефектът от наличието на кралското семейство пък носи на Великобритания около 701 млн. долара.
Разбира се, всичко това, не е безплатно. Мерките за сигурност, поддръжката на имотите и другите оперативни разходи костват 400 млн. долара на година.