Дата: Паричната политика облекчава реформите в Япония

Тейпън Дата от Aon Hewitt коментира ситуацията в японската икономика

19.11.2014 | 16:15 Редактор: Велко Каменов
Дата: Паричната политика облекчава реформите в Япония

Директорът на отдела за разпределение на активи в консултантската компания Aon Hewitt Тейпън Дата коментира пред Bloomberg икономическата ситуация и икономическите политики в Япония. Японската централна банка взе решение да продължи с мащабната си програма за количествени улеснения.

Според Дата разхлабената парична политика печели време за Япония и позволява на страната да намали негативните ефекти, произтичащи от предприемането на необходимите реформи. Анализаторът разкрива, че целта на количествените улеснения в Япония е била да се облекчат проблемите в икономиката заради вдигането на данък продажби. Въпреки това обаче мерките на Японската централна банка се оказаха недостатъчни и японската икономика официално влезе в рецесия след като БВП на страната се сви през второто и третото тримесечие на 2014. Спадът в реалния брутен вътрешен продукт на Япония през второто тримесечие беше 7,3% на годишна база докато през третото тримесечие японската икономика се сви с 1,6% на годишна база.

Дата заяви, че проблемите на Япония са основно във фискалната сфера като нещата са стигнали до там, че трябва да се предприемат решителни мерки за справяне с високото отношение дълг към БВП, което страната поддържа отдавна. Реформите трябва да бъдат направени, за да може в бъдеще проблемът да бъде решен, предупреди Дата.