Как протестите в Хонконг се отразяват на бизнеса

Bloomberg с репортаж от хонконгския квартал Мон Кок, където местните търговците търпят загуби заради продължаващите протести

21.10.2014 | 14:27 Редактор: Виктория Крумова
Как протестите в Хонконг се отразяват на бизнеса

Ивон Мен, Bloomberg: Намираме се в Мон Кок – едно от трите основни места, окупирано от демонстранти през последните няколко седмици. Видяхме немалко сблъсъци между полицаи и протестиращи , които вече навлизат в четвъртата си седмица. Търговци от района казват, че определено усещат влияние от всичко това. На „Нейтън Роуд“ имаме смесица от луксозни магазини и търговски вериги. Ще погледнем  от другата страна, където има независими магазини, пазар, магазини за електроника, с които е известен Мон Кок. Служителите там ми казват, че наистина усещат удара.

Още по темата

Търговец: Губя много пари заради това. Цените на куфарите и чантите варират само меджу няколкостотин и хиляда. Дори не мога да Ви кажа колко съм загубила.

Служител в ресторант: Вече трябваше да уволним двама служители. Още една жена и аз обикновено работим по 10 часа на ден, сега работим по 12 и правим всичко – от поръчките, опаковането до доставките. Тъжни сме, че колегите ни си тръгнаха.

Протестиращ: Много съжаляваме за това, но искам да кажа, че основният фактор, който причинява проблемите на малките магазини, е, че имат много високи данъци в Хонконг. Правителството ни е много корумпирано и системата се срива. Затова сега се борим за по-добро бъдеще.

Ивон Мен, Bloomberg: Студентите казват, че съчувстват на собствениците на магазини. В същото време се опитват да подкрепят местните ресторанти, като ходят там, вместо в обичайните вериги за бързо хранене.  Все пак се надяват, че търговците ще видят и по-голямата кауза, за която се борят, която е за доброто на всички в Хонконг, включително за бизнес общността.