fallback

Бионично око

Вижте как е възможно напълно сляп пациент да се занимава със стрелба

13.10.2014 | 16:15 Автор: Виктория Крумова

Том Макензи, Bloomberg: В мишената и то от подобаващо разстояние, но в този случай е забележително. Защото този човек е напълно сляп. Joroen Perk загубил зрението си, когато бил на 11, е едва вторият човек в Холандия, който има бионично око. Официално известно като Argus II Retinal Prosthesis System, състои се от миниатюрна камера, чип, който предава информацията, плоча със 60 електрода, имплантирани в окото и миниатюрен компютър. Бионичното око работи като конвертира заснетото видео от очилата в електрически импулси, които стимулират здравите клетки на ретината. Това позволява на носещия го да вижда цветове и форми.

Още по темата

Joroen Perk, пациент: Много неща в живота ми се промениха към по-добро, откакто използвам Argus II. Добих самоувереност, мога да правя и да визуализирам повече неща.

Том Макензи, Bloomberg: Д-р Marco Mura, който е извършил процедурата на Perk, каза, че се надява технологията скоро да облагодетелства и други пациенти с проблемно зрение.

Marco Mura: До сега имаме опит само с пигментоза на ретината, но има още много други заболявания на очите, където рецепторите се увредени и краниалните нерви не работят. Това са болестите, които могат да са цел на такъв тип устройство. 

Том Макензи, Bloomberg: Perk вече е видял своя живот променен от бионичното око.

Joroen Perk, пациент: Скоро бях на концерт, наслаждавах се на светлинното шоу. Мога да видя формата на светлината, а когато съм по-близо  до сцената, виждах групата и китариста. Това преживяване е наистина страхотно. 

 

fallback
fallback