Август приключва с рекорд

01.09.2014 | 07:11
Август приключва с рекорд

Можем ли наистина да кажем, че изминалото лято беше рекордно за пазарите?

Майк Регън, Bloomberg - "Беше рекордно, дотолкова, доколкото приключи с нови рекорди за индексите"

Август приключва с нов рекорд, но повишението не е кой знае какво....

Майк Регън, Bloomberg - "Именно. Темповете на растеж не могат да се нарекат рекордни. Всъщност, ако се върнем в началото на месеца, ще видим, че търговията стартира с понижение от 3,9% за широкия индикатор S&P 500. И всички мислеха, че това е дългоочакваната корекция. Но малко след това покупките отново бяха възобновени. Очакванията за запазване на ниските лихви до голяма степен бяха в основата на оптимизма. Джанет Йелън потвърди това в Джаксън Хол.

А в началото на лятото ситуацията беше точно обратната - всички се притесняваха, че Федералният резерв може да повиши лихвите по-рано от очакваното.    Но на срещата в Джаксън Хол стана ясно, че това е последното нещо, което Джанет Йелън би искала да направи.

Майк Регън, Bloomberg - "Да.

Ситуацията е следната - досега Федералният резерв беше основният двигател на финансовите пазари, сега е ред на Европейската централна банка. Ефектът е горе-долу същия - доходностите по европейските облигации паднаха до рекордни дъна през август. Редовното заседание на ЕЦБ ще бъде във фокуса на вниманието по-късно през седмицата. Интересното е, че повечето експерти очакваха ръст на облигационните доходности, но виждаме че дори и в Щатите те са на най-ниското си ниво от година насам".