fallback

Инвестиции в европейски стартъпи

27.08.2014 | 09:36

Коментар на Константин Герике, партньор в Earlybird venture capital за Bloomberg.

Да поговорим за това, какво се случа в Earlybrid Venture Capital, за това какво правите и върху какво е фокусът ви в Европа? Кажeте ни за това, какво правите там, какъв тип инвестиции правите в Европа?

Ние сме фокусирани върху континентална Европа.

Имаме офис в Лондон, но в континентална Европа наистина се усеща недостиг на капитал в по-напредналите фази.

Въпреки това обаче там има една много здравословна екосистема  от стартъп компании, които имат нужда от финансиране. Така че това е наистина едно добро място.

 

Нещо, което хората винаги казват за Силициевата долина, е, че може да има Силициева долина и във Финикс, Силициева долина в Чикаго, че може би вече има такава в Ню Йорк.

Там обаче има това струпване на адвокати, компании за дялови инвестиции и инвестиционни банкери, които могат да преведат една компания през няколко инвестиционни фази и да я подготвят за първично публично предлагане. Съществуват ли подобни структури в Европа по същия начин?

Нашият фокус е върху предприемачите.

Какво е тяхното качество, кои са техните съветници, какъв е капиталът?

Адвокатите и останалите неща обикновено се уреждат в последствие.

Много от компаниите, чието присъствие в последствие наистина се усеща в глобален мащаб, обикновено са израелски компании, които имат подразделения тук и биха предпочели да проведат първичното си публично предлагане тук, отколкото там.

Това, с което разполагаме, са фантастични екипи за развитие.

Те са работили и преди.

Те могат да направят наистина много с много малко.

И също така имаме среда, в която като инвеститор, вие може да стъпите без да се притеснявате от конкуренцията, която понякога спира прохождащи компании в Силициевата долина.

 

Прочетох много интересен доклад от Earnest and Young. Те говориха за темпа на растеж на капитала за дялови инвестиции в Европа. И въпреки че тук бизнесът е по-малък, отколкото в САЩ - мисля че беше 7 милиарда срещу 33 милиарда долара - темпът на растеж на капитала за дялови инвестиции в Европа през последната година е много по-висок отколкото в САЩ.

Какво се случва и защо има толкова вълнения около инвестициите в прохождащи компании в Европа?

Мисля че през последните 10 – 12 години наблюдаваме преход.

За сравнение ще ви дам японската автомобилна индустрия, която първо само копираше коли и произвеждаше за вътрешния пазар, а след това се фокусираха върху качеството и наистина започнаха да изнасят по цял свят.

Именно подобен преход наблюдаваме сега в Европа.

Много компании, които правеха това, направиха много пари.

Сега има много амбициозни предприемачи с екипи, готови за работа.

 

 

Има много инвестиции в компании, които са европейските версии например на Priceline или Groupon.

Groupon всъщност придоби европейската версия на Groupon, което им помогна да изглеждат, че се разрастват много по-бързо в навечерието на първичното си публично предлагане, отколкото се предполагаше.

Точно така, това е екосистемата.

Много хора обаче сега се чудят да инвестират ли в подобни компании, защото това е по-скоро копиране, а не истинска иновация.

Така че, въпреки че предприемачите са много амбициозни, фондовете за венчърен каитал не са стъпили в континентална Европа.

Всички те са  базирани в Лондон.

Но мястото е страхотно.

Също така хората, които идват в тези порхождащи бизнеси, идват от всякъде и всички говорят английски.

Те винаги имат служители от Източна Европа, от южна Европа.

Така че ситуацията много ми напомня на Силициевата долина – някак си хората идват там, за да са заедно, за да са близо до столицата.

 

Вие също дойдохте от далеч, за да работите в Linkedin. Когато се срещнахме за първи път, това беше много отдавна – в самото начало на Linkedin.

И Linkedin се приема за това, което е сега - толкова успешна и мощна компания - но тогава, когато се срещнахме, тя все още се бореше за място под слънцето.

Имахте една стая на третия етаж в малка сграда в Силициевата долина?

Помня, вие бяхте първият човек, който ни спомена по телевизията. Бяха писали за нас в печатни медии, но вие бяхте първият човек от телевизията, който се  заинтересува от нас.

 

Моят въпрос е, какво научихте в Linkedin. Нещо като най-важния урок за инвестициите с венчърен капитал? Една идея, която имате от Linkedin и която прилагате сега при инвестициите с венчърен капитал в Европа.

В Европа често, заради капиталовите ограничения, компаниите някак си очакват да наберат финансиране за максимум 10 милиона долар.

Така че те всички се фокусират върху възвращаемостта от самото начало. Така наистина се получават солидни компании, които обикновено се задържат по-дълго, отколкото сходни компании тук в САЩ.

Този подход обаче не създава компании звезди. Linkedin набра венчърен капитал за 100 милиона долара, преди да стане публична компания.

 

При това за много години.

Да, за много години, така че имахме дългосрочна перспектива.

В Earlybird, имаме подобен фонд за няколко милиона. Той е с добри размери, но не е огромен.

Така че при следващите инвестиционни фази ние се кооперираме с много американски фондове за дялови инвестиции, за да позволим на нашите клиенти да получат тази по-дългосрочна перспектива.

 

Построих този бърз модел за предаването, но както и да е, ето цифрите: Според Earnest and Young в Европа 1,2% от сделките са били в доходоносни компании, докато за сравнение в САЩ този процент е 0,4%.

Казвате, че това в известен смисъл е грешка, че компаниите за дялови инвестиции не трябва да се фокусират върху доходността?

Мисля, че може да правите пари.

Исторически, този бизнес е печеливш, защото понижаваме рисковете. Но обикновено печалбите са малки до средни.

Сладкото място в екосистемата обаче, наистина е да възприемем повече от американския модел на иновации и поемане на рискове и да гледаме в дългосрочна перспектива.

Върху това именно се фокусираме в Earlybird.

 

fallback
fallback