fallback

Исландски вулкан заплашва европейското въздушно пространство

Bloomberg с репортаж за вулкана Бардарбунга в Исландия

22.08.2014 | 14:36 Автор: Виктория Крумова

Джесика Хауърд, Блумбърг: Спокойствието на Бардарбунга контрастира в активността, която се случва на стотици метри по-надолу. Гигантът на централна Исландия се събужда. Случи се през 2010г. и с Ейяфятлайокутл. Изригването затвори европейското въздушно пространство за 6 дни, оставяйки 10 милиона пасажери по летищата, а 100 хиляди полета останаха на земята, коствайки на авиокомпаниите загуби от 1.7 милиарда долара.

Както Ейяфятлайокутл, Бардарбунга също се намира под най-големия глетчер в Исландия и когато лавата се сблъска с ледена стена, резултатът е експлозивна пара и много пепел. Частиците, подобни на стъкло, могат да повредят метала от крилете на самолетите и да спрат турбините, като се топят и втвърдяват в тях. Airbus, EasyJet и норвежката компания Никарника разработиха технология, която открива фини частици пепел от разстояние. Направен е първият тест близо до бреговете на Франция миналата година. Самолет изсипва един тон исландска пепел в атмосферата. Другият използва инфрачервени камери, които да улови концентрацията на пепел, давайки на пилотите достатъчно време да я заобиколят. Нарича се система за избягване и тя работи, което означава, че в бъдеще няма да е задължително EasyJet да остане на земята заради изригване. Има само една уловка: технологията не е пригодена за използване от самолетите на EasyJet до 2015. Междувременно е само една от многото компании, които наблюдават и чакат.

Хелън Томас, вулканолог: Има земетресения, които показват, че под повърхността има магма. Ако тя достигне повърхността и излезе над земята, тогава има изригване. Имаше много бурно изригване, което беше под глетчера и изпрати облак прах, доста високо в атмосферата – около 8 или 9 километра. В комбинация с факта, че струйното течение движеше вятъра от Исландия към Европа. Тези два фактора означаваха, че прахът се разпространи над цяла Европа.

 

fallback
fallback