fallback

Кремъл се прицели в McDonald's

Коментар на Дейвид Инглес за телевизия Bloombreg

21.08.2014 | 16:05 Автор: Георги Стоянов

Първо фактите. Знаем, че на McDonald's им е било наредено да затворят 4 от ресторантите си в Москва. Нареждането идва от агенцията за защита на потребителите или ако предпочитате здравните инспектори.

Тук обаче става въпрос само за 4 ресторанта от една доста голяма мрежа. McDonald's има общо 438 ресторанта в Русия. Така че това е много малка част от бизнеса.

В мярката обаче има доста символизъм. Защото единият ресторант е този, който е най-близо до Кремъл. Другият е на площад Пушкин, който е и най-големият.

Той беше първият, който McDonald's отвори в началото на 90-те, когато, както стана на въпрос по-рано, някои хора приеха това като символ, че Студената война е към своя край.

А ето и причините – нарушение на санитарните регулации. Те проведоха разследване по-рано тази седмица. Не знаем подробности, но знаем, че тези нарушения са свързани със хранителните продукти и изхвърлянето на отпадъците.

Дали решението е политическо? Според един анализатор във Вашингтон, решението вероятно е политически мотивирано, защото на базата на неговия опит - той е специалист в управлението на кризи и скандали със безопасността на храните - когато нещо такова се случи, обикновено е засегнат или само един ресторант или пък всичките, в случая 438 ресторанта.

Така че почти никога подобни проблеми няма да засегнат няколко, но не и всички ресторанти от дадена верига.

McDonald's казват, че съдействат на властите и че се запознават с обвиненията, защото искат да отворят отново тези 4 ресторанта, колкото е възможно по-скоро.

Може да прочетете изявлението им на сайта. Те казват, че ще продължат да се грижат за служителите си и ще направят всичко възможно, за да гарантират успеха на McDonald's в Русия.

Искам само да подчертая, затворен е най-големият им ресторант на площад Пушкин в Москва. Само в този ресторант работят 300 служители. Така че наистина е огромен.

 

fallback
fallback