fallback

Възстановяване на жилищния пазар в САЩ

20.08.2014 | 08:10

Още по темата

Коментар на Дрю Ридинг, Bloomberg Intelligence, Ню Йорк.

 

Данните показват, че индустрията се раздвижва, след като изпита затруднения по-рано тази година. Трябва ли да приемем това като повратна точка?

Това наистина е сектор, който чакаше какъвто и да е позитивен сигнал за подкрепа. Не трябва да забравяте, че индексът на доверието наистина отразява настроението на строителните предприемачи.

Ние сравняваме сегашния период спрямо с този от преди няколко месеца, когато доверието беше наистина ниско.

След като казах това, мисля че нарастването на цените от последните месеци е свързано с по-доброто състояние на трудовия пазар, който започна да прибавя нови работни места към икономиката. Ето за това доверието се повишава.

 

Като гледам жилищния пазар в САЩ, очевидно възстановяването все още е доста хаотично.

Доверието се е повишило както в Средния запад, така и на североизток, но остава малко по-слабо на юг и на запад. Как се вписват тези данни с това, което чувате от строителните предприемачи?

Това е интересно. Продажбите на юг и на запад представляват около 80% от общите продажби в сектора.

Ако погледнем на 3-месечните средни стойности обаче, нарастване се наблюдава във всички региони.

Колкото до пазарите, които според предприемачите ще нараснат, тук наистина говорим за Слънчевия пояс – за Флорида, Тексас, Калифорния. И особено Тексас.

И това наистина е свързано с по-силните местни икономики и откриването на нови работни места. Така че това ни показва, че жилищният пазар може да функционира, при условие, че имаме силна макроикономическа подкрепа.

 

Интересно. Исторически, доверието на строителите има много силна връзка и с броя на новостроящите се еднофамилни къщи. Какво мислите за разминаващите се трендове, които наблюдаваме при тези два индекса в настоящия цикъл?

Мисля, че през този цикъл сред строителите имаше малко повече ентусиазъм, но също така си мисля, че това е показателно за начина, по който този цикъл се развива.

Обикновено възстановяването на жилищния пазар стартира с по-големи обеми на продажбите в ниския ценови сегмент. И това се отразява на броя на новостроящите се жилища.

Този конкретен цикъл обаче е различен, защото се определя от цените. Така че ако сравните цените с доверието, тази корелация е малко по-близка.

Но за да поддържаме това ниво на доверие, продажбите също ще трябва да нараснат.

 

Колко важен в случая тук е пазарът на труда, за едно по-широко възстановяване на жилищния пазар?

В САЩ се създават по над 200 хиляди нови работни места през всеки от последните 6 месеца. Това достатъчно ли е, за да се възстанови жилищния пазар?

Бих казал, че трудовият пазар е най-важният фактор, необходим за едно по-здравословно възстановяване на жилищния пазар.

Ние най-накрая възстановихме всички работни места, които изгубихме по време на рецесията.

Сега, след като казах това, признавам, че много от тези нови работни места са в индустрии, където труда е по-ниско платен, като хранителната индустрия и търговията на дребно.

През последните няколко месеца обаче имаше позитивни сигнали, че нови работни места се появяват и в индустрии с по-високо платени служители.

И ако в тези индустрии растежът се задържи, това ще помогне при продажбите на нови жилища.

 

fallback
fallback