fallback

Липсата на растеж в Еврозоната ще пренасочи ли капиталовите потоци към САЩ

18.08.2014 | 06:51

Липсата на икономически растеж в еврозоната предизвика съществено раздвижване на капиталовите пазари на Стария континент в края на миналата седмица, защото нараснаха спекулациите за по-агресивна намеса от страна на ЕЦБ.

Мат Милър от Блумбърг обаче се вълнува от въпроса дали точно липсата на растеж в еврозоната няма да пренасочи капиталовите потоци към САЩ. Ето какво мислят неговите събеседници.

Коментарът на Фил Кампореале, инвестиционен съветника на J.PMorgan и и Джейсън Прайд, инвестиционен директор на Glenmede, е във видеото.

Следим не доброто състояние на европейската икономика, посредствените данни за растежа в комбинация с това, че всъщност трябва да плащаме, за да ги кредитираме. Това не привлича ли капиталови потоци тук на американските пазари. Не се ли превръщат те в единствената привлекателна възможност? Фил?

Фил Кампореале, инвестиционен съветника на J.PMorgan:

Ние разглеждаме това през призмата на монетарната политика.

Разбира се, че всички биха искали да видят, как Европейската централна банка се намесва или чрез таргетирани програми за дългосрочно нисколихвено финансиране или пък чрез изкупуване на облигации.

Там обаче имаме 17 различни парламента. Трудно е дори за нас тук в САЩ да постигнем консенсус за някои от неконвенционалните политики на Фед.

И да, те вече използват негативни лихви. Но в крайна сметка не може да се очаква твърде много от подобен инструмент на монетарната политика.

Притъпеният начин, по-който те го използват, не би могъл да доведе до истинска инфлация при цените на активите.

 

Но какво означава това за американските акции, Джейсън?

Джейсън Прайд, инвестиционен директор на Glenmede:

Мисля че това означава, че като цяло централните банки ще продължават със стимулите. Имаме ЕЦБ и Японската централна банка.

Те на практика действа в противовес на Федералния резерв, който в известен смисъл се оттегля от играта.

Те предоставят ликвидност в системата и така балансират нещата. И именно това ще повиши цената на активите след време. Това един много притъпен инструмент, но в крайна сметка Фед наистина демонстрира, че той работи и ЕЦБ ще последва този пример.

 

fallback
fallback