fallback

Работниците на Hyundai са в предстача готовност

15.08.2014 | 15:45

Южнокорейският автомобилен гигант Hyundai Motor Co. е изправен пред поредната стачка на своите служители.

Профсъюзното ръководство заплашва да прекъсне на 18 август производствения процес за трета поредна година.

Новината идва в труден момент за компанията, която беше засегната сериозно от поскъпването на местната валута. Крейг Трудел от Bloomberg обобщава подробностите във "First Up".

"Решението беше гласувано вчера. Новината, която дойде от Южна Корея, е че близо 70% от работниците са подкрепили намеренията на профсъюзното ръководство да обяви стачка.

Между другото това не е нещо ново за Hyundai - в 22 от последните 26 години компанията се е сблъсквала с недоволството на синдикатите, но тази стачка идва в особено тежък момента за автомобилния гигант.

Южнокорейската валута поскъпва, а това значително намалява стойността на продажбите, които компанията реализира извън страната.

Експортът представлява около една трета в общите приходи на Hyundai, а при Kia този дял е около 50 процента.

Така че  стачката със сигурност се случва в доста неудобен момента за двете автомобилни марки, които и без това са изправени пред негативното влияние на валутния курс."

 

Времената за корейските автомобилни компании наистина са трудни. Какви са останалите предизвикателства пред тях в момента?

"Засега поскъпването на коейския вон се очертава като най-сериозния проблем.

Но определено има и други  препятствия - няколко големи сделки отвориха корейският автомобилен пазар и за чуждестранните играчи.

Досега на Hyundai и Kia не им се налагаше да се конкурират с компании като BMW на собствена територия.

Освен това ставаме свидетели на една промяна в стратегическото развитие както на Hyundai, така и на Kia, които се опитват да разширят пазарния си дял.

Това усложнява до голяма степен тяхното бъдеще, особено от гледна точка на това, че те се опитват да променят своята репутация.

Дълго време те бяха известни с това, че правят нискобюджетни и достъпни коли и сега се опитват да покажат, че могат да произвеждат и по-качествена продукция.

Остава да видим дали ще постигнат тази цел, но при всяко положение задачите на южнокорейския гигант в краткосрочен план се усложняват  доста".

 

fallback
fallback