fallback

За какво ви е толкова бърза кола?

Bloomberg представя някои абсурдно бързи коли

13.08.2014 | 09:45 Автор: Виктория Крумова

Наскоро Hennessey - производител на абсурдно скъпи коли – обявиха следващия си модел Venom F5, който се очаква да развива максимална скорост от 466 км/ч.

Остава въпросът кой ще си купи тази кола?

Ясно е, че винаги е имало борба между автопроизводителите за най-бърза скорост и да, Venom F5, ще бъде по-бърз от предшественика си Venom GT, който се движеше само с 435 км/ч, което обаче е повече от Veyron Supersport на Bugatti, която е сравнително бавничка със своите 431 км/ч.

И действително- кой човек в цялата вселена има нужда от кола, която се движи толкова бързо?

Дори не става дума за ограничения на скоростта.  Тези коли са по-бързи от автомобилите в Наскар и Формула 1, а те се карат от професионалисти. Заедно с лудата скорост идва и друга лудост.

Да вземем например, Bugatti, за което вече имаме много информация. При максималната си скорост Bugatti има разход от 3 литра за километър.

От практична гледна точка, ако решите да карате Bugatti с максимална скорост и сте с пълен резервоар, той ще бъде празен след 8 минути. Не, че можете да достигнете тази скорост на обикновена магистрала. За да достигне 435 км/ч, Hennessey трябваше да вземе  под наем писта от НАСА. Това беше единственото достатъчно дълго трасе.

В този смисъл всичко това е пълна лудост и още по-ненормалното е, че е теоретична лудост.

Наистина ли мислите, че някой, който си купува тези коли, ще достигне крайния им предел? Хората, които си купуват адски бързи коли, не ги карат на максимална скорост. Това е чисто перчене – моята е по-бърза от твоята.

Не става дума и за пари, защото тези хора са богати. И в крайна сметка остава въпросът - какво точно искат да докажат?

 

fallback
fallback