fallback

Какво ще направи Ердоган като президент на Турция?

Коментар на Ханс Никълс за телевизия Bloomberg от Истанбул

11.08.2014 | 17:57 Автор: Георги Стоянов

Ердоган трябва да измисли, механизма на тази промяна, как да изиграе картите си, за да се прехвърли от премиерското на президентското кресло.

Кой ще назначи за премиер, кой ще е икономическият министър. Това са въпроси, пред които той е изправен от тази сутрин.

Да, той спечели 52% от гласоподавателите и избегна явяването на втори тур. Но гласувалите бяха едва 75% спрямо 90% на последните местни избори.

Така че той няма абсолютна подкрепа. Въпреки това гласоподавателите очевидно го награждават за съживяването на икономиката.

За последните 10 години по време на неговото управление икономиката е нараствала средно с 5% всяка година. Следващата година правителството казва, че растежът ще е 4%.

Някои независими инвестиционни банки прогнозират, че този растеж ще е по-скоро близо до 2%. Така че икономиката може би леко се охлажда.

Нелипсват и опасения - за инфлацията и независимостта на централната банка. Инфлацията е около 9%. Ердоган намекна, че не иска централната банка да увеличава лихвените проценти.

Растежът може да се забави. Той обаче иска да трансформира турската икономика от 17-та по-големина в света в 10-тата.

След публикуваното на резултатите лирата почти не реагира. Днес тя е малко по-скъпа. Така че пазарите реагират спокойно.

Той може да вземе сегашния президент Гюл и да го направи премиер. Друг е въпросът дали Гюл ще се съгласи.

За да стане премиер той трябва да получи място в парламента, а като досегашен президент той не е имал такова. Гюл може да се окаже единственият човек в Партията на Справедливостта, който е способен да балансира влиянието на Ердоган.

Ако Гюл реши да направи това, той може да очаква малък конфликт вътре в партията, но би могъл да балансира властта на Ердоган, който наистина иска да превърне Турция в авторитарна президентска република, където на практика цялата власт е консолидирана в ръцете му.

 

fallback
fallback